Palóc sajtút

A Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesületének célja, hogy a magyar sajtokat és készítőiket a társadalom minél szélesebb rétegével megismertesse, érdekeiket képviselje és erényeiket minden fórumon kidomborítsa.

Sok-sok tudatos magyar vásárlóra van szükség ahhoz, hogy egy-egy kézműves ágazat életben maradjon. Ha a fogyasztó magyar terméket vásárol, akkor munkát generál vidéken, munkaerőt tart a falvakban. A kereslet által a gazdálkodók megművelik földjeiket, állatot tartanak, élelmiszert készítenek és törekednek arra, hogy azt rövid úton juttassák el a vásárlók asztalára.

A kézműves sajtkészítők közülünk való, dolgos magyar emberek, kik hajnali négykor már talpon vannak, tehenet, kecskét, juhot, bivalyt fejnek. A tejet feldolgozzák, s délután mindezt megismétlik. A hétvége és ünnepnap szavakat csak hallomásból ismerik. A sajtjaikat naponta simogatják, forgatják, gondozzák, érlelik, hogy mire azok a pultra kerülnek, megelégedésünkre szolgáljanak. Törekednek a minőségre. Többen bejárták közülük a nyugati és keleti végeket azért, hogy jó vándordeák módjára elleshessenek pár praktikát, szakmájukat tökéletesítve, hogy itthon majd kis csodákat tudjanak alkotni. Minden elismerést megérdemelnek!

Azzal, ha magyar sajtot emelünk le a boltok polcairól, azzal, ha egy-egy piacon, fesztiválon magyar sajtkészítő sajtját vásároljuk, támogatjuk a hazai sajtos szakmát, hozzájárulunk munkájukhoz, és elismerjük fáradozásaikat.

Mit kapunk cserébe?

Olyan sajt - ízeket, aromákat, amelyek vetekszenek bármely külföldi sajttal! Olyan túrót, amely nem tűnik el a rétesből sütés közben! Olyan tejfölt, ami krémes állaggal és valódi beltartalommal gazdagítja ételünk! Olyan sajtos tésztát, aminek sajt íze van! Legyünk kreatívak a konyhában, merjük kipróbálni az itthon ízeit!

A következőkben Palócföld mutatkozik be a kézműves sajtkészítők oldaláról. Ők adják a Palóc Sajtkészítők Hálózatának magját. Találnak köztük kis családi gazdaságokat, és kis üzemeket is. A palóc sajtok terroir jellegét a nógrádi lankákon, a Cserhát dombjain legelő tehenek, kecskék, juhok különleges teje adja.

A Palóc Sajtút természeti környezete, kulturális hagyományai, épített öröksége, gasztro-kulturális értékei mellett nem lehet csak úgy elrohanni. Meg-megállít egy-egy várrom, turistaút, nyitott sajtos porta. Mert hát, a sajtkészítők kapuja mindig nyitva áll Önök előtt! Látogassanak el hozzájuk, ismerjék meg őket és kóstolják meg a palóc sajtokat!

Szlanyinka Edina, titkár - KKASE - Sajtkészítők Egyesülete
sajtkeszitokegyesulete@gmail.com


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAz oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió